Список форумов Форум сайта «Глобус Беларуси» Форум сайта «Глобус Беларуси»
Основной проект — “Глобус Беларуси"

FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 

Temp файлы покатушек
На страницу Пред.  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Форум сайта «Глобус Беларуси» -> Путешествия -> Путешествия по Беларуси -> Репортажи о путешествиях
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Автор Сообщение
Valery Zeliazei

СообщениеДобавлено: 12 May 2025, Mon, 18:44    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

2014.10.11 - Юцкі. Восеньскі рэлакс.

увеличить до 1000x434

Спрадвечна падарожжа планавалася, і пазіцыянавалася ў анонсе запрашэнні на форуме, як супер матрацны шпацыр. З магчымасцю за светлавы дзень, праехаць у раёне 50 кіламетраў, палюбавацца УВОСЕНЬ, і не стаміцца.
Адпаведна пад такія ўмовы, быў складзены трэк. Прадугледжвальны практычна ўсюды асфальт, без выяўных перападаў па вышыні, з мінімальным трафікам руху. І канчатковае, парачку краязнаўчых выбітнасцяў.
На прапанову скласці кампанію ў падарожжы, ніхто не адгукнуўся. І ў апошні момант, трэк падкарэктаваў, не змяняючы нічога ў прынцыпе. Загадзя ўсведамляючы, што нічога новага «выкашаны ўсход» паднесці не зможа.
Трэк: http://www.gpsies.com/upload.do (100% дакладнасць праходжання, скінута з навігатара)
https://www.alltrails.com/explore/recording/20141011--20141015?referrer=gpsies.com - новы трэк.
Ці https://ttrails.ru/routes/20141011-osenniy-relaks
Раніца наступіла без кожнай разнапланавай напругі. Спяшацца на электрычку, працу, сустрэчу не трэба.
Такога не спамяну!
І хоць неба ў смузе, цалкам давяраю сіноптыкам.
І хоць субота, струмень машын на дарозе, як у будзённы дзень.
Да кольцавай дарогі давялося ехаць па ходніку.

увеличить до 1000x701

Каля пяці кіламетраў праехаў па якая не змаўкае, і раўлівай гарадзенскай трасе.
Чаканы паварот налева, у бок вёскі Пціч. Поўны зацішак, імгла, сонца насілу прабіваецца.

увеличить до 1000x815

увеличить до 1000x660

увеличить до 1000x573

увеличить до 1000x750

Скіроўваюся ў вёску Васькоўшчына, хаця наведанне гэтага месца, ніяк не супадае з чарадой маіх інтарэсаў, не будзь аднаго, АЛЕ.
Мне прыйшло асабістае паведамленне ад форумца Leliwa.
Выкладваю без згоды аўтара.
Упэўнены аўтар не супроць, і іншым будзе цікавае, чаму мяне туды панесла:
“Ад: Leliwa
Камяку: Svam (Valery Zeliazei)
Дададзена: 04 Сэн 2014, Чт, 12:58
Цема: Вёска Пціч Адказаць з цытатай
Добры дзень.
Убачыў ваш аповед пра падарожжа ў вёску Пціч. Дарэчы, непадалёк ад камянёў на Пцічы быў панскай двор... Спытайце ў наступны раз мясцовых, дзе знаходзіцца мемарыял загінулым партызанам (там паблізу быў яблыневы сад).
З нагоды млына — трэба было Вам каля старога драўлянага моста паглядзець, калі ён застаўся...
Хочацца распавесці вам пра адно цікавае месца — можа быць гэта было нават бажніца.
Вёска Пціч мяжуе з вёсачкай Васькоўшчына. На ўскраіне Васькоўшчыны была буслянка — гэта можа быць вам арыенцірам. Непадалёк была вельмі цікавая палянка. На ўскраіне палянкі — вал (можа курган?), крынічка і камень. Па мяжы палянкі раслі дрэвы, з аднаго боку — балацянка. Палянку агінаў які выцякаў з балацянкі з крынічкай раўчук, што западаў у Пціч.
Калі будзе ў Вас жаданне туды праехацца — падкажу Вам каардынаты. Я не быў у тых месцах гадоў 20 - можа там нешта і змянілася.
Усяго Вам добрага.
Leliwa “.
P.S. Аўтар, не супроць.
Прыехаўшы на меркаванае месца, пачаў незразумелае што шукаць, узяўшы за грунт пошуку: вал, ручай, балацянку, паляну, крынічку, камень.
Каардынаты: N 53.85753, E 027.32262.

увеличить до 1000x430

На фатаграфіях, спрабую адлюстраваць спробу адказу на пастаўленае пытанне.

увеличить до 1000x750

увеличить до 750x1000

увеличить до 1000x660

увеличить до 1000x750

увеличить до 798x1000

Хоць для сябе нічога характэрнага не ўбачыў, але спробу здзейсніў. Было ўсё: ручай, круты бераг, паляна, балацянка, а галоўнае, жаданне, у задавальненне, а не за грошы, дзеля чаго, усё гэта, на дадзены момант і робіцца.
Апошняя кропка. Прайшло дзве тысячы гадоў з'яўлення хрысціянства на гэтай зямлі, а народ помніць пра бажніцу!
За вёскай Ключы, надвор'е стала, як і абяцалі сіноптыкі. Слушнай.

увеличить до 1000x743

Неперапыннае якія змяняюцца краявіды, паабапал дарогі. Усё што толькі можна ўбачыць з ровара, у задавальненне разгледзеў, бо машына занадта хуткая, пешкі, занадта павольна.

увеличить до 1000x619

увеличить до 1000x637

увеличить до 1000x600

увеличить до 1000x661

Пачаканне ў кукурузавага поля, перад паваротам да вёскі Грынькова.

увеличить до 1000x551

увеличить до 1000x671

увеличить до 750x1000

Памацаем, прапанаваны WIGовский варыянт фальварка.

Пагутарыў з некалькімі мясцовымі жыхарамі. І толькі вельмі старэйшае пакаленне помніла, нешта было. На гэтым усё і скончылася
Сам нешта, адлюстраваць не магу, ніякіх слядоў не выявіў, але спрабаваў.

увеличить до 1000x621

І мінуўшы рачулку Вязенская, скіраваўся ў бок вёскі Дварыскі, па дарозе, не занесенай на карту і навігатар, але адзначаную на генштабаўскай карце.
У палях цішыня, у вёсках на пляцоўках мітусня, а на ўскраі Восень.

увеличить до 1000x750

На нешта бачна адцягнуўся, і не перавярнуў складзенай карты ў планшэце на торбе, змесцаванаму на рулі, перад вачамі. Праехаў паварот, што вядзе да крыніцы. Давялося круціць педалі лішні кіламетр вяртаючыся да павароту.
Пакінуўшы ровар на імправізаванай аўтастаянцы, змесцаванай на ўзвышэнні перад спускам да крыніцы. Па ўсходах скіраваўся наўпроста да самай крыніцы «Юцкоўскі», улучанага ў пералік аб'ектаў, абвешчаных гідралагічнымі помнікамі прыроды рэспубліканскага значэння.
Ранейшая назва Юцкоў — Прымагілле (перайменавана ў савецкі гадзіна дзеля "немілагучнасці" назвы).
Як непрыемна, паўсюдна фіксаваць гэта калгаснае ўпрыгожвальніцтва, знішчальнае нацыйную аўтэнтычнасць. Прапойск – Слаўгарад, Ігумен – Чэрвень, Вішнявец – Гавязна, і гэтак далей. Застаецца толькі на самім цэнтральным, узнёслым месцы, павесіць на цвічках трох волатаў.

увеличить до 1000x664

увеличить до 1000x720

увеличить до 1000x690

увеличить до 1000x750

увеличить до 1000x750

увеличить до 1000x705

увеличить до 1000x675

увеличить до 750x1000

На апошнім здымку, хоць і не выяўна, але бачна. Чаму я не стаў піць ваду з крыніцы. Усё пазагаджвана да непрыстойнасці. Дый глядзім на рэльеф які дазваляе сцёку, разнастайнай сельгас гаспадарчай хіміі.
У галаве адзначыў засечку, што крыніца наведала і пара падымацца да ровара.

увеличить до 1000x667

У вёскі Юцкі, рэзкі паварот у кірунку вёскі Навасады. У гару круціць не хачу і па звярыных сцежках, праз ручай да фальварка Nowosady, тапонімы на карце назвалі гэта месца, чарговым непаўторным імем, Вызваленне.

увеличить до 1000x571

Усё ж не выпацкаўшыся, коламі пераадолеў, непераадольная перашкода.

увеличить до 1000x731

Уважлівей углядзеўся. Ды тут ласі ходзяць.

увеличить до 1000x750

Усё ціха. Пэўна што, у лес на горку ўцяклі.

увеличить до 1000x750

Выдатна, не забадалі, і на простую скіраваўся туды, дзе на карце змесцаваны фальварак.

увеличить до 1000x671

Прыехаў і стаў шукаць адзнаку на мясцовасці занесеную ў навігатары, суправаджанай мясцовай незычлівасці з некалькіх бакоў. Не мне судзіць, але ўсё так выяўна кідаецца ў вочы.
І ўсё ж у кропцы, N 53.79391 E 027.14198, знаходжу.

увеличить до 1000x701

Апускаю некаторыя выточныя нюансы нашага камунікавання.
Галоўнае, гаспадыня хаты мяне зразумела, і стала паказваць, ужо перабудаваную, але сядзібу. Досыць доўга гутарылі.
І ў кожным месцы свая гісторыя. Свае нягоды, свае радасці. Толькі і застаецца выгукнуць: «О, гарэтная наша зямля, завошта табе такое бачыць».

увеличить до 1000x750

У хату, мяне не запрасілі, а з майго боку, умешвацца ў чужое жыццё, верх нахабства, але ўбачыўшы прыадчынены склеп, напрасіўся зірнуць.

увеличить до 1000x630

увеличить до 1000x750

увеличить до 1000x667

А вось такая маленькая, цынкавая, як відаць, жалязяка, умацавала ўпэўненасць, што гэта менавіта той фальварак, пазначаны на карце.

увеличить до 915x1000

Падзякаваў за аказанае мне ва ўвазе. Ад'язджаю.
Але пры выездзе з вёскі адчуваю калючыя пагляды ў патыліцу «польскаму шпіёну».
Усё ж гэты страх перад незнаёмым чалавекам, пэўна што, на генетычным роўні.
Падобная варожасць, выяўлялася ў маіх цягніках, не першым разам.
На прыгожым грудку вызначаюся, як ехаць?
Цалкам адмовіўшыся, ад жадання, пашукаць рэшткі вадзянога млына, што схаваўся недзе за кустамі ў забагненасці.

увеличить до 1000x853

увеличить до 1000x662

Выбраў акруговы шлях праз вёску Навасады, каб абмінуць пераход праз «ласіныя непрадказальнасці».
На гарызонце мільгануў які самотна стаіць дот.

увеличить до 1000x750

Далез нарэшце да вёскі Вялікія Навасёлкі, з сядзібай братоў Кастравіцкіх. Вынятай рускімі ўладамі, пасля вызвольнага паўстання супроць расійскай акупацыі 1863-1864 гг., і сасланымі ў Сібір.
Агляд без каментароў. Фатаграфіі, усе скажуць за сябе.
Усяго трошкі: сядзібная хата, стайня, хата для працоўных, брама, парк з бярозай і дубам.

увеличить до 739x1000

увеличить до 1000x798

увеличить до 1000x879

увеличить до 1000x750

увеличить до 750x1000

увеличить до 910x1000

увеличить до 1000x737

увеличить до 1000x834

увеличить до 1000x799

увеличить до 1000x465

увеличить до 777x1000

увеличить до 750x1000

увеличить до 765x1000

увеличить до 1000x780

увеличить до 750x1000

увеличить до 1000x520

увеличить до 1000x712

увеличить до 1000x750

увеличить до 1000x528

увеличить до 1000x626

Уражанні засталіся толькі развалін стайні, і трохі ад дуба з бярозай.
Тут непадалёк, знаходзіцца магіла Каруся Каганца.
Карусь Каганец (шарон. Кастравіцкі Казімір Карлавіч, 29.1.1868—20.5.1918) — беларускі пісьменнік, перакладнік, мастак
Але гэта, дакранаецца ўсяго толькі яго бачнай чыннасці.
Прыгожая, можна сказаць нават і гераічная чыннасць, але падмурка няма, ува ўсім толькі ёсць звычайная мараль прыстасаванца. Досыць прачытаць парачку яго опусаў для розных аўдыторый.
«Кажаце, панове, што беларус свае народнасьці ня знае і нічога пра яе ня цяміць… Вота ж мяне гэта вельмі чапіла за сэрца, як кроў з крыві і косьць з косьці беларуса… Гэта, што беларусы названьня «беларус» ня знаюць, то праўда, але тое, што яны з народнасьці свае ніякай справы не здаюць, то няпраўда. Яно то можа трохі і ня так, як бы трэбы было, але ўсё ж такі цямяць, што яны не маскалі і не палякі. А калі станеш у каторага дапытвацца, хто ён, то адкажа, што ён тутэйшы… Помніць наш селянін, што Кацярына II увяла паншчыну, а Мікалай I паправіў, бо да Мікалая былі яшчэ дзе-нідзе вольныя людзі… Нагаворам прыхільнікаў расейскага ўраду, што палякі ў часе паўстаньня 1863 г. хацелі паншчыну вярнуць, наш брат не дае веры, бо помніць Кацярыну і Мікалая.»
— З рэфэрату на калядны сход Беларускай Грамады 1903 году // Беларусь, 1920, №6.
«Осмеливаюсь считать Ваше Сиятельство белорусом яко потомка наших князей, я, бедный белорус, потомок древних белорусских бояр княжества Мстиславского, уповаю, что у Вашего Сиятельства в душе хранится искра симпатии к Белоруссии, и потому прибегаю с покорнейшей просьбой к Вашему Сиятельству оказать нам величайшую милость, исходатайствовав право издавать литературно-хозяйственную газету на белорусском языке под названием «Полесье»… Покорный проситель Казимир Костровицкий.»
— Его сиятельству кн. Святополк-Мирскому, министру внутренних дел. Ноября 28 дня 1904 года.
Так што наведваць месца пахавання, катэгарычна адмовіўся.
А калі хто сумняецца ў маіх словах, хай прасочыць далейшы шлях большасці яго «патужнікаў па зброі» якія сумленне прамянялі поўнаму карыту, завошта і панеслі адказ, па сумленні.
Прайшло сто гадоў. Нічога не змянілася ў паводзінах падобных прыстасаванцаў.
На пачаканні ўжо выехаўшы з вёскі, за скрыжаваннем, сустрэўся яшчэ дот.

увеличить до 1000x510

Далей усё па загадзя па запланаваным плане.
Дарога прывяла ў Койданава.
Месцы раней наведваныя, і не адменна надаючы пільнага ўвагу працягваю рух.
Міма гарадзішча, касцёла, хедэра і царквы.

увеличить до 1000x585

увеличить до 1000x733

увеличить до 1000x775

увеличить до 1000x750

увеличить до 801x1000

увеличить до 1000x714

увеличить до 1000x599

увеличить до 1000x476

увеличить до 1000x899

Далез да канцавога пункта свайго падарожжа.

увеличить до 1000x491

У Мінск, як і планаваў, прыехаў завідна. Яшчэ і сонейка паспела падміргнуць.

увеличить до 1000x750

Тэхнічныя дадзеныя дня.
Пройдзена – 62 кіламетры.
Сярэдняя хуткасць руху -16км/гадзіна.

Да сустрэчы ў наступным годзе.
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Valery Zeliazei

СообщениеДобавлено: 27 Oct 2025, Mon, 20:51    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

2015.04.11 – Засульле.

Мязінаўка – Баркоўшчына – Засульле – Найдзёнавічы – Навапольле – Нёман – Апечкі – Стоўбцы

увеличить до 1000x516

Для поўнага, а галоўнае аб'ектыўнага ўспрымання маршруту з яго тонкасцямі і дробязямі дадаю трэк з навігатара, вы там пры жаданні можаце ўбачыць усе дэталі самі, што пацвердзіць усё ніжэйапісанае. Інтэрнэт — справа непрадказальная, будзем меркаваць, што адна з прапанаваных спасылак заробіць.
Трэк: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=andxltmjkphazets
ці Трэк: https://ttrails.ru/routes/20150411-otkrytie-pod-flagami
ці Трэк: https://www.alltrails.com/explore/custom-routes/20150411--2
Сезон 2015 года наступіў.
Наперад за ўражаннямі і спазнаннямі пра родны край!
Фізічна я яшчэ недастаткова падрыхтаваны пасля зімы, а клейнот — невядома куды рвецца і імкнецца.
Патрэбен першы штуршок, патрэбна матывацыя. Дый добрае надвор'е ў дадатак да камфортнага ўспрымання наваколля ніяк не перашкодзіць.
Перабраўшы мноства варыянтаў меркаванага маршруту, я спыніўся на прапанаваным пошукавым варыянце на сайце «Глобус Беларусі».
Выбраў вось такі варыянт, падмяшаўшы няшмат сваіх фантазій.

увеличить до 1000x530

А далей… Далей усё вылучна суб'ектыўна адносна з'етага, выпітага, прачытанага.
Раніца Вялікай суботы, Жарснага тыдня — а гучыць тое як пампезна — вітае мяне лёгкім ветрыкам і бясхмарным небам. З задавальненнем кручу педалі без прыпынкаў і дурнога спешвання на скрыжаваннях па незагружаных вуліцах да станцыі адпраўлення з Мінска.
У чаканні электравіка кінуў пагляд на воданапорную вежу, пабудаваную з якаснай цэглы ў перыяд паміж 1912 і 1914 гадамі. Нядрэнна яна выглядае з гэтай кропкі — такога ракурсу яе адлюстравання ў мяне няма.

увеличить до 1000x714

На прыпынкавым пункце Мезиновка выходжу разам з некалькімі гофнікамі і наперад па загадзя запланаваным маршруце. Навакол лес, суцэльнае птушынае рознагалоссе, ідылія.

увеличить до 1000x539

Месцы гэтыя мне даўно знаёмыя. Упершыню я пабываў тут, ладна папацеўшы, адбегшы тры дні па гарачыні на спаборніцтвах рэспубліканскага роўню па спартовым арыентаванні «Травеньская шматдзёнка — 84». Было яшчэ трохі спаборніцтваў па гэтых картах, але ўжо меншага роўню.
Праз год пасля першага знаёмства з гэтымі месцамі на іншым канцы гэтага велізарнага ляснога масіву з велізарнымі цяжкасцямі атрымалася ўварваць пяць сотак для дачнага будавання, што для зацюканага грамадзяніна СССР, не маючы іншай жыццёвай альтэрнатывы, было велізарным шчасцем.
Наперамешку паміж будаваннем і знаходжаннем на прыродзе, маючы на руках тры якасныя спартовыя карты, на пару з сабакам аббягалі ў якасці трэнеравання ўвесь «Каласоўскі лес». У той час у нашай сям'і жыла ўсеагульная ўлюбёнка — сярэдні пудзель дзівоснага чорнага колеру па мянушцы Еста, грунт мянушкі ўзяты ад вытворнага Eesti у памяць пра незабыўныя спаборніцтвы па спартовым арыентаванні Ilvesteade, на якія мы ездзілі ў Эстонію камандай Standart цягам шасці гадоў за свой рахунак і ў вольны ад працы час. Гэта прыводзіла ў поўнае неўразуменне і калапс калгаснікаў, якія працавалі са мной у адной арганізацыі.

Рысь, талісман спаборніцтваў Ilvesteade, якая з года ў год суправаджала нас на ўсёй атрыбутыцы.
Усе гэтыя ўспаміны пра спартовае арыентаванне ўсплылі ў гэты выдатны сонечны вясновы дзень, хутчэй за ўсё, не на роўным месцы, бо пятнаццаць гадоў неперапыннага, магчыма, нават фанатычнага бегу з компасам па лесе ўзвялі выдатны падмурак для сённяшніх маіх роварных шпацыраў ува ўсіх магчымых прыродных умовах. За ўсе гады, дзе б гэта ні адбывалася, а я аб'ездзіў нямала – ад Крыма да Карэліі і ад Брэста да Смаленска, спаборніцтвы з-за пагодных умоў ніколі не касаваліся. Вельмі паказальны таму прыціх: 1986 год, Эстонія, сярэдзіна ліпеня, тэмпература паветра не падымалася вышэй за дзесяць градусаў цяпла, сталы штармавы вецер з Балтыйскага мора, тры дні з чатырох — дождж. Да канца спаборніцтваў палова ўдзельнікаў ужо пакінула месца правядзення стартаў, а спаборніцтвы ўсё адно працягваліся да фінішу апошняга ўдзельніка.
Але лёс цягам усяго часу будавання лецішча ўвесь час напамінаў мне, тлумачыў, што няма чаго лезці ў гной і ператварацца ў калгасніка, калі я вырас на асфальце, зусім не маючы сваякоў у вёсцы і досведу земляробства; дый жонка ў мяне гародніца яшчэ тая. Кошт была выплачан за ўрок стаць калгаснікам немалы: час, грошы, здароўе. Вось і атрымваецца, што да прыродна-рэльефных асаблівасцяў дадзенага рэгіёна ў сённяшнім падарожжы я быў гатоў.
Нешта Астапа панесла, пара з нябёс вяртацца да сваіх бараноў.
А дарога коціць мяне па цудоўным залітым сонцам, які прачынаецца вясноваму лесу.

увеличить до 737x1000

Вось і вёска Баркоўшчына. Пара двароў, але ад чаканага мной фальварка нічога не ўбачыў. Можа, дзесьці ў глыбіні і закапаны нейкі артэфакт, але ён мне недасяжны.
Так, хаце пад сто гадоў, убаку адрын, але гэтага для мяне нічога не значыць і ніякай цікавасці не выклікае. Каардынаты майго знаходжання на мясцовасці адпавядаюць нанесеным на карту пошуку ў навігатары.

увеличить до 1000x630

увеличить до 1000x638

увеличить до 1000x507

Скіраваўся да месца месцавання вадзянога млына — можа, што ад неі і засталося?
Толькі куча камянёў, якая пазначае, тут быў вадзяны млын.

увеличить до 1000x662

увеличить до 1000x662

А далей скіраваўся па пясчанай дарозе да вёскі Залессе, апынуўшыся на мяжы святла і ценю, паміж бяскрайнім полем, што ідзе за гарызонт, і які сінее не абуджаным з вечара лесам.
Залессе сустракае мяне першым асфальтам на дарозе і двума рудымі якія падпільноўваюць, пэўна што, мяне псамі.
Маленькая рудая кудла адважна кідаецца на ворага, то бок адназначна на мяне, бо шэрагам не бачна ніводнай жывой душы. Даводзіцца бараніцца правераным метадам, ужываючы калгасны агульнапрыняты слэнг, які разумее кожны, хто здольны варушыцца, пад гэтым блакітным небам. Дапамагае, у чым і не сумняваўся. У той жа час другі барбос, які буйней у пяць разоў у параўнанні з якая нападае на мяне кудлай, з меланхалічным выглядам і сумнымі вачамі назірае за што адбываецца, нават не ссунуўшыся з месца.
Не паспеўшы абмінуць ускраіну вёскі Залессе, ужо кручу педалі па ўскраіне вёскі Засульле.
З усёй нешматлікай агульнай інфармацыі пра Засулле артыкул Валера Шаблюка на мой пагляд здаецца найболей кароткім і цікавым; перадаю яе цалкам, усё іншае па ходзе агляду: «Гісторыя Засулля. Засулле вядома з 1487 г. Да 1592 г. вёскай і маёнткам валодалі татарскія князі Уланы (Уланавічы). У 1592 г. 38 двароў, 15 з іх размяшчаліся на правым беразе р. Ліўі (цяпер в. Зарэчча), а астатнія — на тэрыторыі сучаснага Засулля. У Засуллі ў той жа час жылі баяры, цяглыя людзі, бортнікі, агароднікі. Паблізу двара знаходзіліся млын і мячэць. У 1592 г. большая частка Засулля была набыта ў выніку абмену князем Ярашам Жыжэмскім. Жыжэмскія валодалі Засуллем і ў 17—18 ст. У гэты перыяд вёска знаходзілася на важным гандлёвым шляху Менск—Мір. Тут былі карчма і пастаялы двор. У 1710 г. ў Засуллі існавала царква. Новая вуніяцкая царква Іаана Хрысціцеля была пабудавана ў 1784 г. У канцы 18 ст. Яцэк Жыжэмскі прадаў Засулле падкаморыю рэчыцкаму Юзафу Дзерналовічу. Меншая частка маёнтка належала некалькім татарскім родам. З 1793 г. Засулле ў складзе Расейскай імперыі, сяло, цэнтр воласці Мінскага павета Мінскай губерні.
У 1795 г. ў Засуллі 40 двароў, 224 жыхары, у Зарэччы — 27 двароў, 147 жыхароў. У цэнтральнай частцы Засулля, недалёка ад маёнтка, паступова фармавалася мястэчка (3 двары, дзе жылі каваль, ганчар і кравец, усяго 18 жыхароў). У святочныя дні і па нядзелях тут адбываліся невялікія таргі. На тэрыторыі маёнтка дзейнічалі сукнавальня і млын. У 1-й палове 19 ст. ўладальнікамі Засулля сталі Крупскія. На 1.1.1870 г. у вёсцы 155 жыхароў. У 1864 г. адкрыта народнае вучылішча. У 1880-я г. 59 двароў, 300 жыхароў; царква, школа. У 1897 г. 95 двароў, 548 жыхароў, у Зарэччы — 48 двароў, 247 жыхароў. У пачатку 20 ст. 114 двароў, 737 жыхароў; у маёнтку 1 двор, 7 жыхароў; у Зарэччы 66 двароў, 428 жыхароў. З сакавіка 1918 г. уваходзіць у склад абвешчанай БНР. З 1921 г. ў складзе Польшчы. Паводле перапісу 1921 г. назву Засулле насілі вёска (139 двароў, 730 жыхароў) і фальварак (7 двароў, 53 жыхары). Вёска з'яўлялася цэнтрам гміны Стаўбцоўскага павета Навагрудскага ваяводства Польшчы. З 1939 г. вёска ў складзе БССР. З 12.10.1940 г. цэнтр сельсавета. У пачатку Другой сусветнай вайны частка вёскі спалена. У 1950-я г. мясцовымі ўладамі зруйнавана старажытная царква. У 1971 г. 281 двор, 984 жыхары.
На 1.1.2004 г. 159 двароў, 312 жыхароў, Дом культуры, бібліятэка, філіял Шашкоўскай школы мастацтваў, урачэбная амбулаторыя, сярэдняя школа, дзіцячы сад, АТС, аптэка, паштовае аддзяленне сувязі, філіял ААБ «Беларусбанк», комплексна-прыёмны пункт, 2 магазіны. У 1990-я г. пабудавана новая праваслаўная царква. У 1967 г. ўстаноўлены абеліск на ўшанаванне памяці землякоў, якія загінулі ў Другую сусветную вайну. Засулле — цэнтр Засульскага сельсавета, цэнтральная сядзіба СВК «Каганец».
У вёсцы захаваліся драўляны сядзібы дом, фрагмэнты парку і бровару, якія належылі Крупскім. У Засуллі прайшлі дзіцячыя і юнацкія га-ды беларускага пісьменніка і мастака Каруся Каганца (Казіміра Кастравіцкага; 1868—1918).
Крыніца: Валерый Шаблюк
Памяць. Стаўбцоўскі раён
Мінск, "Беларуская Энцыклапедыя", 2004».
Першай мяне сустракае царква Божага Нараджэння Яна Хрысціцеля.

увеличить до 1000x771

Свята-Міхайлаўская царква — мураваны праваслаўны храм. Трохі з гісторыі. Першы вядомы храм у Засулле пабудаваны ў 1710 годзе, гэта быў уніяцкі храм Яна Хрысціцеля. У 1784 годзе храм быў перабудаваны ў драўляны праваслаўны на цагляным падмурку.

У 1960-я гады савецкай уладай храм быў разабраны.
У 1990-я гады распачалося аднаўленне храма на тым жа падмурку. Новы храм асвячоны ў 2010 годзе.

увеличить до 1000x589

Трохі пра архітэктуру. Гэта крыжова-купальны храм, да якога дабудавана званіца-прытвор (васьмярык на чацверыку). Над сяродкрыжжам узведзены 8-гранны светлавы барабан з цыбулепадобнай галоўкай, над прыдзеламі і 5-граннай апсідай — макаўкі. Фасады прарэзаны арачнымі аконнымі праёмамі.
Скіраваўся да сядзібна-паркавага ансамбля Крупскіх у Засулле, калі можна так назваць тое, навошта я пад'ехаў.
Коратка пра тых, хто гэта некалі стварыў.
Да рэформы належаў сярэднесастаяламу каталіцкаму шляхецкаму роду Крупскіх, што меў свой герб «Карчак» і ставіўся да каталіцкай шляхце.
Разбірацца ў асаблівасцях роду Крупецкіх не маё заданне, закрану толькі лёс тых, хто сваім розумам і магчымасцямі стварыў тое, рэшткі чаго паўсталі майму позірку.
Скіраваўся да сядзібна-паркавага ансамбля Крупскіх у Засулле, калі можна так назваць тое, навошта я пад'ехаў.
Коратка пра тых, хто гэта некалі стварыў.
Да рэформы належаў сярэднесастаяламу каталіцкаму шляхецкаму роду Крупскіх, што меў свой герб «Карчак» і ставіўся да среднесостоящей каталіцкай шляхце.
Разбірацца ў асаблівасцях роду Крупецкіх не маё заданне, закрану толькі лёс тых, хто сваім розумам і магчымасцямі стварыў тое, рэшткі чаго паўсталі майму позірку.
Пасля заняцця савецкімі войскамі тэрыторыі Заходняй Беларусі ў 1939 г., маёнткі Засулле, Геленаў, Коласава і Алешкава ў сыноў Урбана Баніфацевіча Крупскага (1863—1915) былі забраны і нацыяналізаваны савецкай уладай. Чэслаў Урбанавіч Крупскі (1889—1939/1940) і Януш Урбанавіч Крупскі (1898—1939) былі арыштаваны савецкай уладай, вязнены ў Стоўбцах і пераведзены ў Менск, дзе, верагодна, і загінулі.
У парк, дзе захаваліся стагадовыя ліпавыя прысады, што вядуць да сядзібнай хаты ў будынку, у якім месцавалася музычная школа, які некалькі гадоў таму быў разабраны, я не паехаў, бо нават у А.Т. Федарукa у яго «Садова-паркавым мастацтве Беларусі» не знайшоў якая цікавіць мяне інфармацыі.
Хоць, як відаць, у гэтым парку, што дажывае сваё стагоддзе, пры належным дадатку мог убачыць стагадовыя лістоўніцы, ліпы, вязы і, што вялікая рэдкасць для нашых натуральных насаджэнняў, хвою кедравую сібірскую.
А вось бровар, спіртаприемнік і іншыя гаспадарчыя пабудовы, дакладней рэшткі сядзібы Крупскіх, мяне цікавілі, да іх і скіраваўся.
Цішыня і супакой. Хаджу, гляджу, зусім не ўнікаючы ў прызначэнне кожнага збудавання.

увеличить до 1000x493

увеличить до 1000x642

увеличить до 1000x559

увеличить до 1000x654

увеличить до 1000x450

увеличить до 1000x631

увеличить до 1000x547

увеличить до 1000x662

увеличить до 1000x487

увеличить до 1000x543

увеличить до 1000x662

увеличить до 1000x642

увеличить до 1000x662

увеличить до 1000x662

увеличить до 1000x673

увеличить до 1000x662

увеличить до 1000x576

Пагляд на "асушаныя абшары" не дае нават наймалога шанцу знайсці рэшткі вадзянога млына, сумлення, нацыйнага гонару.
Вёска Залессе, але ўжо іншая ўскраіна. І зноў сустрэліся нацяганыя на раварыстаў сабакі. Паўтараю, менавіта нацяганыя. Слэнгам не адкараскаешся, давялося нагінацца за каменем — вось гэта працуе спраўна.
Без працы далажу да адзначанай у навігатары кропкі пад назвай царква ў Найдзенавічах, пабудаваная як уніяцкая ў 1777 годзе.
Гледзішча непрывабнае: наша нацыйная рэчаіснасць сённяшняга дня паўстала ва ўсёй красе.
No Comment.

Першае ўражанне прайшло, трохі быў падобным, аглядаючы ўчорашні дзень, як закапаныя па баках ад царквы мерцвякі.

увеличить до 1000x644

увеличить до 662x1000

увеличить до 1000x710

увеличить до 1000x615

увеличить до 662x1000

увеличить до 1000x694

увеличить до 1000x666

увеличить до 1000x596

Перш як адчаліць дадому, пагаварыў з мясцовымі, якія мітусіліся на могілках, але камунікавання нічога не дало, мабыць, не дамовілі адзін з адным.
Я, вядома, не Гамлет, а за плячамі ў мяне фоцік, а ў руцэ не Ёрык, але ўстала дылема, як рухацца далей: паўночным ці паўднёвым шляхам. Рэч у тым, што часовыя дарогі, пазначаныя на карце, заворваюцца, а ў мыем выпадку абодва наяўныя варыянты далейшага пасоўвання заараны.
Выбраў паўднёвы. Па ўзараным полі, дзе мясцовыя жыхары прабілі хоць нейкую, умоўна якая праязджаецца каляіну.
Караскацца па ўзараным полі неўзабаве надакучыла. Абнашчыўся, чым палегчыў свае душэўныя пакуты. Пасля чаго аднавіў рух, ізноў стаў караскацца ўздоўж ворыва, пакуль не дакараскаўся да лясной, прыгожай, накочанай дарогі.
І зноў усе выдатна, і зноў птушачкі весела спяваюць.
Скрыжаванне на Наваполлі. На карце 2008 года выпуску і дарога, і мост – усё на месцы, а ў навігатары ні дарогі, ні моста няма. Падобныя сітуацыі часта сустракаюцца; адказ можна атрымаць толькі, апынуўшыся на якое цікавіць цябе месцы.
Працягваю круціць педалі па вужы досыць зарослай дарозе. Ізноў ці зноў прыплылі, штосьці падобнае, ужо было на рацэ Дзітва ў 2013 годзе.

увеличить до 1000x662

Ну што, рабіць няма чаго, хочаш паглядзець вадзяны млын — здымай порткі.
Калі правесці ўмоўную дыяганаль з верхняга левага кута фатаграфіі, выкладзенай ніжэй, у правы ніжні кут, то гэта і будзе траекторыя майго руху.

увеличить до 1000x662

Як бы візуальна ўсяго не прамераў, як бы і ўсяго не прыкінуў, але не ўлічыў наносу глею на дні, у які і праваліўся.
Трохі падмок, роварныя баязліўцы; давядзецца сушыць.
Не паспеў апрануцца і праехаць зусім трохі — новая для мяне непрыемнасць. Ні карта, ні навігатар старыцы не паказалі.
Каб было зразумелейшае, выкладваю мае абагульненыя рухі цела на гэтым пляцку паміж старыцай і асноўным рэчышчам ракі Сула, малюнак трэка з навігатара.

увеличить до 1000x623

Пад'ехаў да моста, ці тое, што ад яго засталося, паспрабаваў знайсці магчымасць перабрацца па ім на процілеглы бераг да вадзянога млына, пабудаванага ў 1915 годзе.

увеличить до 1000x701

Пакруціўся, павярнуўся і ўспомніў правіла экстрымалаў, да якіх сябе не прылічаю: «Дзе сканчаецца экстрым – там пачынаецца…». Але перад гэтым прагледзеў карту, пахадзіў коламі, шукаючы варыянты. Зірнуўшы на сітуацыю з правага і левага боку ад моста, даканцова пераканаўся, што магчымасці пераправіцца з роварам не існуе.

увеличить до 1000x621

Дык навошта шукаць марных прыгод? Рэчышча старыцы ўжо праверана.
Назаву гэта так, агляд вадзянога млына ў вёсцы Наваполлі.

увеличить до 1000x642

увеличить до 580x1000

увеличить до 1000x613

З журботнасцю успомніліся радкі класіка: «Чому я не сокіл, чому не літаю».

увеличить до 1000x764

увеличить до 794x1200

Пераправа ў зваротным кірунку: коратка, без фатаграфій, але з графічнай выявай які адбываецца.

увеличить до 1000x679

Па дарозе назад вырашыў пераправіцца ў драбнейшым і зручным месцы.
Нага саслізнула. Па плечы ў вадзе. Як апынуўся на іншым беразе, рэальна не помню. Мухі павольней лётаюць, чым я вылецеў з вады з роварам і заплечнікам з фатаграфічным прыладдзем за плячамі. Не затрымваючыся ні на секунду, першым чынам дастаю з заплечніка ўсе фатаграфічныя штучкі. Кроплі пратачыліся, але ўсе прымальна. Сушу іх на кожны выпадак, расклаўшы на сонейку. А вось усё тое, што было накручана на шыі, красоўкі і штаны, на здзіўленне не змоклі.
Троху лірыкі і ніякіх фатаграфій з этычных меркаванняў.
Як апынулася, якое пяшчотнае і далікатнае красавіцкае сонца, ласкае маё цела, убранае ў «касцюм Адама».
Вясна. Вясна паўсюль. Вясна.

увеличить до 1000x753

увеличить до 1000x657

І зноў цудоўная, беспраблемная лясная дарога.
Стоп, стоп, стоп!
Усе якое адбываецца гэтак паслабіла малады рослы арганізм, што ўвага звалілася да мінімуму.
Адцягнуўся і не ўхіліўся ад бяскрыўднай хваёвай галіны, за якой хаваўся падступны сук. Атрымаў удар такой сілы, што ў вачах пацямнела. Роварны шлем прыняў на сябе ўдар, усё абышлося без наступстваў, толькі прыпыніўся, прыйшоў у пачуцці і перакурыўшы паехаў далей.
Усе ў гэтым жыцці адносна. Калі б шлях руху ў вёску Наваполле быў абраны адразу з вёскі Засулля, то млын я б блізка паглядзеў, але не ўбачыў царквы ў Найдзенавічах і не прыняў бы купання ў дзень Вялікай суботы Жарснага тыдня, дый суком па галаве не атрымаў бы. Галоўнае не сумнявацца ў сваім абраным развязку, а даверыцца лёсу, які транслюе: «Вольны толькі той, хто здольны прыняць самастойны развязак».
Усе выдатнае рана ці позна сканчаецца. Ізноў асфальт, шум, мітусня.
У вёсцы Дудкі, на жаль, нічога не знаходжу. Толькі канстатую ўбачанае, абапіраючыся на занесеныя каардынаты ў навігатары.

Фатаграфія з кропкі #1.

увеличить до 1000x537

Фатаграфія з кропкі #2.

увеличить до 1000x490

Фатаграфія з кропкі #3 ад могілкаў.

увеличить до 1000x473

Не бачна ні гаспадарчых пабудоў, ні млына, карацей кажучы, нічога з таго, што хацелася б убачыць.
На тэрыторыі «панскіх могілкаў», так яго назвала даярка з фермы, знаходжу адзін сумнеўны камень, што пацвярджае пра існаванне такога. На ім, здаецца, нешта навобмацак выгравіравана, ці мне так здалося, дый мноства ям, што пазарасталі дрэвамі і хмызнякамі.

увеличить до 1000x718

По шляхі пазнаю век школы ў вёсцы Шашкі.

увеличить до 1000x667

Час, надвор'е, жаданні дазваляюць наведаць навароб у ввеке Нёман, царква Сабора Беларускіх Святых збудавана пасля 1990 гады.

увеличить до 1000x771

У вёсцы Сула вяскоўцы частуюць вадой не з якая што стаіць каля плота студні, а са змесцаванай наводдаль крыніцы. Смачная вада.
Паварот на вёску Апечкі. А спохват "амфібіознай асфіксіі" (у медыцыне існуе такі тэрмін, што гучыць у простым выкананні, калі жаба душыць) усё ўзмацняецца. Там, на краі вёскі, пазалетась пад дажджом абедаў салам і забыўся там нож.
Ну хіба чатыры кіламетры — гэта цана за таблеткі? Не. І нажа таксама няма.
Фінішная простая вядзе да месцейка Стоўбцы, дзе за пяць кіламетраў здымаю з заплечніка высахлыя роварныя трусы.
Стоўбцы. Удакладняю ў правадыра дарогу да вакзала.

увеличить до 1000x549

Не пашчасціла: проста перад носам ляціць электрычка на Менск. Кукую паўтары гадзіны.
Усё.
Тэхнічныя дадзеныя дня:
Пройдзена – 76 кіламетраў.
Час у сядле – 5 гадзін 17 хвілін.
Сярэдняя хуткасць руху – 14,4 кіламетра ў гадзіну.
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
GlobusBelarusi
Site Admin

СообщениеДобавлено: 27 Oct 2025, Mon, 22:44    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Выдатна, дзякуй.
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Отправить e-mail Посетить сайт автора
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Форум сайта «Глобус Беларуси» -> Путешествия -> Путешествия по Беларуси -> Репортажи о путешествиях Часовой пояс: GMT + 3
На страницу Пред.  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Страница 10 из 10

Перейти: